- 1832-1913 yılları arasında yaşamış osmanlı sadrazamı, aynı zamanda da yazardır. mezarı lefkoşa 'da, arap ahmed paşa camisibahçesindedir.
- sadrazam m. kâmil paşa (1832-1913) i. ve ii. meşrûtiyet dönemlerinde sada-ret makamında bulunmuş, uzun seneler devlet hizmeti yapmış, osmanlı devleti'nin son devir meşhur devlet adamlarındandır. dârülaceze'nin kuruluşu, polis teşkilatı'nın eğitimi, ziraat bankası'nın teşkilatlanması gibi önemli bir takım hizmetler onun sadareti döneminde tahakkuk etmiştir.
- kıbrıslı mehmed kâmil paşa sadrazam, maarif nazırı, evkaf nazırı, vali ve yazardır.1832 yılında lefkoşe'de doğdu.maliye nazırı abdullah paşa'nın babası, milli eğitim bakanı hikmet bayur'un dedesidir.öğrenimini kıbrıs'ta ve mısır'da harbiye'de yaptı.subay çıktıktan sonra binbaşılığa kadar mısır'da kaldı.1860 yılında kıbrıs evkaf müdürü, 1864 yılında sayda mutasarrıfı, bir çok ilin valisi, dahiliye müsteşarı oldu.1879 ve 1882 yıllarında iki kez evkaf nazırlığı, 1880-1881 yılları arasında maarif nazırlığı yaptı.1885-1891, 1895-1895, 1908-1909 ve 1912-1913 yılları arasında dört kez sadrazamlıkta bulundu. izmir valiliğine atandı.valilikten azledilip rodos'a sürgün edilince, izmir'deki ingiliz konsolosluğuna sığındı.ii. abdülhamid'in teminat vermesi üzerine istanbul'a döndü.üçüncü sadrazamlığından ittihat ve terakki partisinin devlet işlerine karışması yüzünden istifa etmişti.mısır'a giderek hindistan gezisine çıkan ingiltere kralı v. georges ile görüştü. mısır'dan dönüşünde 1911 yılında devlet şûrası başkanı oldu.son sadrazamlığından babıalî baskınında ittihat ve terakkicilerin darbesiyle ayrılmış oldu.lefkoşa'ya çekildi.1913 yılında lefkoşa'da 81 yaşında iken vefat etti. mezarı lefkoşa'daki arap ahmed paşa camisi bahçesindedir.
- hayatta en çok şair eşref'in dilinden ve kaleminden çekmiş olan esbak sadrazam. gariptir ki , yediği,hazmettiği nice hicve rağmen , eşref'i daima korumuş ve kollamıştır. kamil paşa'nın aydın valiliği yıllarında eşref kırkağaç'ta , akhisar'da ve dahi ege'nin pek çok kasabasında kaymakamlık yapmıştır. bu yıllarda başlayan kamil paşa'yı hicvetme merakı paşa'nın sadrazamlığı zamanında ayyuka çıkmıştır. hatta , kamil paşa'ya sadaret mührü verildiği vakit , eşref veya eşşek gazetelerinden birinde hiciv oklarını pervasızca sallayan şair eşref, kamil paşa'nın yahudi asıllı olduğu iddialarını telmihen , şu dörtlüğü yayınlar :
agop paşa'yı lutfet padişahım sadrazam yap
deninin üstüne varsın gelen de bir deni olsun
sadaret mührünü vermek memnu ise bir müselman'e
yahudiden usandık bir zaman da ermeni olsun.
gerçi , şair eşref , kıbrıslı kamil paşa'nın yahudi olduğuna daha valiliği zamanında kaildir. kamil paşa'nın aydın valiliği zamanında ,şair eşref kırkağaç kaymakamıdır. bir gün makamında kabul ettiği eşref'e sorar kamil paşa: "kazanızda ne kadar rum ve ermenivar?" o gün uslu durmaya niyetli olan eşref gayet sakince kazadaki rum ve ermeni nüfusunu söyler. sağda solda ,paşa hakkında "yahudidir.." diyen eşref'i belki kışkırtmak için , kamil paşa ekler : "peki yahudi yok mu?". eşref , nicedir sadağında sakin duranhiciv oku'nu salmaya mecbur kalmıştır artık : "yahudiler ikamet etmezler vali paşa hazretleri,gelir geçerler.." ve ertesi gün süslü püslü bir istifa dilekçesini kamil paşa'ya gönderir. dedik ya... kıbrıslı kamil paşa , en azından bugünkü başbakanımızdan daha hazımlı bir adamdır. eşref'i kovmak,sürmek görevinden almak bir yana , kendisine gelen istifa dilekçesini "nasıl olsa da kabul etmesem!" diye düşünürken dilekçenin pulunun olmadığını görür. hemen şair eşref'i çağırtır. istifa dilekçesini eşref'e geri veririken o da lafı gediğine koymayı ihmal etmez: "eşref efendi.." der , "allamışsın ama pullayamamışsın , al bu sende kalsın , resmiyette geçmez!..."
velhasıl , kamil paşa eşref'in kendisine salladığı her hicvi hazmedecek kadar kamil bir adamdır. hatta eşref'in eşşek gazetesi basılır basılmaz 25.000 tiraja ulaşınca , eşref'in fırsat bu fırsat deyip salladığı şu dörtlüğü de yalamış,yutmuştur:
işittim ki satılmış yirmibeşbin merkeb üç günde
demek merkeblere alemde pek şiddetli hahiş var
anırmaz boş yere el malum kıbrısî
bilir ki asrımızda merkeb olmakta büyük iş var.
- $air e$ref ile aralarinda gectigi rivayet edilen bir hikaye de $udur:
bir vakit, kibrisli kamil pasa kibris'a gidecektir. yola cikmadan once $air esref'e:
-e$ref ne istersin kibris'tan, cekinme soyle getireyim, der.
$air e$ref:
-pa$am, kibris'in e$egi me$hurdur. mumkunati olursa bana bire$ek getirin yeter, der.
gel zaman git zaman, bir sure sonrakibrisli kamil pasa'nin donu$ gunu gelir. $air e$ref pa$a yi kar$ilar. lakin pa$a'nin yaninda bir e$ek yoktur. $air e$ref:
-pa$am , hani soz vermi$tiniz bana bir e$ek getirecektiniz,nerede e$ek? ,diye sorar.
$air e$ref'in o zamana kadar devamli suretle yaptigi ta$lamalardan bikankibrisli kamil pasa"firsat bu firsattir" diyerek lafi gedigine koymak icin:
-ah be e$ref, unuttum! seni gordum e$ek aklima geldi! der.
lakin $air e$ref pek tabii ki altta kalmayip , tarihteki muazzam ayarlara aday olan $u ayari verir:
-olsun be pa$am ,siz geldiniz ya yeter!
kendisinin tarih-i siyasi-i devlet-i aliye-i osmaniye adinda bir "osmanli siyasi tarihi" kitabi mevcuttur. 1908 yilinda baslina bu kitap 3 cilttir ve bildigim kadari ile yeni yazi baskisi mevcut degildir.
- ezeli rakibi şapur çelebi namıyla maruf küçük said paşadır .
3 Ağustos 2009 Pazartesi
Kbrıslı Kamil Paşa ve Şair Eşref ve Meşhur Kıbrıs eşeği ve Merzifon benzerliği...
4 ayaklı 2 ayaklı muhabbeti forumlarda...
Uludağ sözlükte ki entry ler bazı osmanlı düşmanlığı aşılama sevdasında dikkat...
- masya iline baglı ama amasyadan nufus olarakda yuzolcum olarak da daha buyuk olan essekleriyle meshur ilce.
- türkiyenin 5'ci anajet üssünün bulunduğu ve denildiği gibi adı eşşek ile eşleştirilen, ama yeni dönemlerde eşşek kalmadığı için devlet tayini * ile gönderildiği söylentileri yayılan bir şehrimiz.
- samsun - amasya ve çevresi illerde yaşayanların neredeyse %60ının doğum yeri..
- (bkz: merzifonlu kara mustafa paşa)
- eşekleriyle ünlü amasya ilçesi... biri bağırdığında; "ne anırıyorsun merzifon eşeği gibi" söylemine konu olan ilçe.
- istanbuldan uçak seferleri başlamış olan, il olma yolunda emin adımlarla yürüyen amasyanın güzelmi güzel burnumda tüten ilçesi..
- arkadaşımı sürekli kızdırmama sebep olan güzel amasya ilçesi.
---xcim ya sizin oranın nesi meşhur?
----sorma şu soruyu..
---aaa insan memleketinden gocunur mu?söyle bakiyim.
----eşşeği ulan eşşeği meşhur.
* * - amasya'nın ilçesi olmasına rağmen amasya'yı ezmiş bir ilçe. şöyle ki amasyada aldığınız bir ürünü, garantisi için merzifon a getirirsiniz yada amasyada hava alanı yoktur. amasya dan otobüse binen yolcu hep merzifon aktarmalı gider vs.
- osmanlı devleti'nin türklere bakışını anlatan bir şiirde
eşeği örnek verilen amasya ilçesi:
''türk değil mi, merzifon'un eşeği,
eşek değil, köpekten de aşağı.''
cevabını almıştır osmanlı:
''şalvarı şaltak osmanlı
eğeri kaltak osmanlı
ekmede yok biçmede yok
yemede ortak osmanlı'' - akören
akpinar
aksungur
aktarla
alicik
alişar
aşağibük
bahçecik
balgöze
bayat
bayazit
bulak
büyükçay
çamlica
çavundur
çaybaşi
çayirköy
çayirözü
çobanören
demirpinar
derealan
diphaci
elmayolu
esentepe
eymir
gelinsini
gökçebağ
gümüştepe
hacet
haciyakup
hanköy
hayrettinköy
hirka
inalani
kamişli
karacakaya
karamağara
karamustafapaşa
karatepe
karşiyaka
kireymir
kizileğrek
koçköy
kuyuköy
küçükçay
mahmutlu
ortabük
ortaova
osmanoğlu
oymaağaç
oymak
pekmezci
saraycik
saribuğday
sariköy
sazlica
şeyhyeni
türkoğlu
uzunyazi
yakacik
yakupköy
yalniz
yenice
yeşilören
yolüstü
yukaribük
adlı köylere sahip bir amasya ilçesi.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)