30 Ağustos 2009 Pazar

Eşekli Nasreddin Hoca resimleri Karikatür müzesinde


“Nef’i diliyle uğradı hakkın belasına/ Gökten nazire indi siham-ı kazasına” diyen zihniyet, Karikatür ve Mizah Müzesi’nin kapısına kilidi asmıştır. Müzenin kuruluşuna öncülük eden ve karikatür müzeciliğinin gelişmesine katkı ve destek sağlayan Karikatürcüler Derneği de o dönemin koşulları doğrultusunda kapatılmıştır. Raşit Yakalı’nın anlattığına göre müzedeki eserler, kitaplar, demirbaşlar alınır. Turhan Selçuk’un temin ettiği bir kamyona yüklenir ve sanatçı Sema Ündeğer’in atölyesinde saklanır. Müze heyecanı ya da serüveni ancak 5 yıl sürmüştür.

Aradan 5 yıl daha geçer. 1985 yılında karikatürcüler derneklerini yeniden kurarlar.(16) Türkiye’de Siyaset yeniden şekillenmeye başlamıştır. Karikatürcüler ise müzelerini istemektedirler. Konuyu sürekli gündemlerinde tutarlar. Müzelerini yeniden açmak için umutlarını ve sabırlarını yitirmezler. 1988 yılına gelindiğinde bu çabalar daha da hızlanır. (17) Karikatürcüler Derneğinin girişimleri ve o dönemde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Bedrettin Dalan’ın konuya olumlu bakması üzerine yeniden yer aranmaya başlanır. 1945 Yılından sonra İstanbul Belediye Müzesi olarak kullanılan Gazanfer Ağa Medresesi, Belediye Müzesi Yıldız Sarayına taşındığından Karikatür Ve Mizah Müzesi olarak tahsis edilir. (18)

Karikatür Ve Mizah Müzesi 1988 yılında yeni yerine taşınır. Taşınma sonrasında medrese ve eklentileri yeniden onarılmış, bazı bölümleri aslına uygun şekilde İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Müze 1988 yılında yeniden faaliyete geçer. Resmi açılış ise 27.Şubat.1989 tarihinde yapılır.


Karikatür Ve Mizah Müzesi sosyal ve siyasal tarihimize, olayları mizah ve çizgi perspektifi ile yorumlayan sanatçıların gözüyle bakışı, bu bakışın en açık belgeleri niteliğinde olan bir kültür birikimini yok olmaktan kurtarmakta, korumakta ve arşivlemektedir.
Müzecilik işlevinin yanı sıra, bu belge ve bilgileri çeşitli etkinliklerle günümüze yansıtmaktadır. Ayrıca, diğer ülkelerdeki benzer kuruluşlarla iletişim kurulmakta Karikatür ve Mizah Müzesi’nde, dünya karikatür sanatının ünlü isimleri kişisel ya da karma sergilerle sanatseverlere ve halkımıza tanıtılmaktadır.Karikatür Ve Mizah Müzesi’nde ayrıca aramızdan ayrılan sanatçıların kişisel eşyaları da sergilenmektedir.
Sergi salonlarında, iki sürekli sergi vardır.
Birincisi, Türk karikatür tarihini ve gelişimini yansıtan eserlerden oluşuyor. 


İkincisi ise dünya sanatçılarının Nasrettin Hoca yorumlarından oluşuyor.



Yorumlar Hasan Fazlıç ( Yugoslavya ) ve Sinchinov Evg (Rusya) tarafından hazırlanmıştır.
Sergi salonlarında “seramik veya heykel karikatür” örnekleri özgün eserlerle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.